Co to są pasożyty?
Pasożyt jest organizmem żyjącym kosztem innego organizmu, żyje równolegle do naszego życia wewnątrz naszego ciała. Korzysta z energii dostarczanej wraz z pożywieniem, odżywia się komórkami naszego ciała. Korzysta z witamin, które zażywamy z myślą o własnym zdrowiu.
Jak dochodzi do zarażenia pasożytami? Statystycznie 70-80% osób ma szansę ulec
zarażeniu. Zjawisko zarażania się pasożytami jest bardziej powszechne niż się nam wydaje.
Prawdopodobieństwo, iż udało się nam przeżyć 20-30 lat życia, a tym bardziej więcej, i nie
być zarażonym stanowi tylko 20-30%. Zaczyna się niewinnie: zanieczyszczone jedzenie,
niedomyte warzywa i owoce, niedogotowane mięso czy futro naszego domowego zwierzątka.
Jednak największe ilości pasożytów występują w produktach wieprzowych, dostępnych w
handlu powszechnym: boczek, szynka, wędliny, hot dog, a nawet w rybach. Weźmy za
przykład tasiemca wieprzowego. Dostaje się on do organizmu ludzkiego poprzez spożywanie
zarażonej wędzonej szynki, kiełbasy czy niedogotowanej wieprzowiny. Larwy tasiemca
rozwijają się w mięśniach, w mięśniu sercowym, mózgu, oczach, atakując te organy
trującymi produktami ubocznymi. Należy pamiętać, że pasożyty mogą przejść w okres
utajony i dawać o sobie znać w postaci wyczerpania, braku energii i siły oraz innych
symptomów wymienionych w dalszej części strony.
Gdzie znajdujemy największą ilość pasożytów w naszym ciele?  W ludzkim organizmie
może się zadomowić ok.100 różnych rodzajów pasożytów od mikroskopijnych rozmiarów
typu wirusy i bakterie po tasiemce. Potocznie przekazywana wiedza zwraca uwagę na jelito
grube, jako typowe miejsce zasiedlane przez obce dla naszego ciała organizmy.
Rzeczywiście większość pasożytów znajduje się w jelicie grubym. Pasożyty różnych
rozmiarów doskonale czują się w środowisku starego, fermentującego, gnijącego i
zalegającego kału. Jest to jednak tylko część prawdy. Organizmy wyniszczające naszą
odporność, produkujące toksyny, powodujące ból, mogą być obecne również w płucach,
wątrobie, mięśniach, stawach, mózgu, przełyku, we krwi, na skórze, w tkance łącznej, a
nawet w oczach, nosie, uszach.
Jakie są typowe symptomy oprócz występowania konkretnych chorób zakażenia
pasożytami?  Czy wystarczy tradycyjna trzydniowa metoda laboratoryjnego badania
stolca? Jedynym sposobem na wykrycie tą metodą obecności pasożytów w stolcu jest
zaobserwowanie jego jaj pod mikroskopem. Jeżeli w czasie pobrania próbki kału, pasożyt
zdążył złożyć jaja, wynik badania będzie pozytywny, czyli potwierdzi obecność pasożytów.
Tego typu badanie skróci czas dochodzenia do potrzebnej nam informacji na temat stanu
jelita grubego. Ale nic nam nie powie o pasożytach w innych narządach wewnętrznych. Jeżeli
jednak uzyskamy wynik negatywny lub chcemy się dowiedzieć co dzieje się w pozostałych
obszarach naszego organizmu, pozostaje nam jeszcze samoobserwacja. Istnieje bardzo
długa lista symptomów, które współwystępują wraz z obecnością pasożytów w naszym
organizmie oprócz konkretnych chorób jakie wywołują.
Do najczęściej wymienianych  należą: obstrukcje czyli zaparcie, biegunka czyli rozwolnienie,
gazy i wzdęcia, syndrom jelita drażliwego, bóle mięśni i stawów, zaburzenia snu, Bruxyzm
czyli zgrzytanie zębami, chroniczne przemęczenie nawet przy wystarczającej ilości snu,
nieuzasadniona drażliwość i nerwowość, obniżona odporność organizmu, wrzody, problemy
skórne, alergie, anemia, nadmierne chudnięcie mimo zjadania wystarczającej ilości posiłków,
nadmierne tycie spowodowane żarłocznością wynikającą z niezaspokojonego niczym głodu,
nieprzyjemny smak i zapach w ustach, trądzik, migreny itd.
Pasożytnicze przyczyny powstawania schorzeń (Więcej w książce "Kuracja życia" dr
Hulda Clark)
ALERGIA , ALZHEIMER , AMEBA , ANEMIA , ASTMA , BEZSENNOŚĆ , BIEGUNKA
,BRODAWKI , CHOROBY KOBIECE , CHOROBY SERCA, WIREŃCÓWKA ,CHOROBY
WENERYCZNE , CHRONICZNE ZMĘCZENIE , CUKRZYCA , CYSTA , DEPRESJA,
DEPRESJA MANIAKALNA ,ENDOMETRIOZA GRUCZOLISTOŚĆ , GRONKOWIEC ,
GRUŹLICA , GRYPA, GRZYBICA, CANDIDA, DROŻDŻYCA, KANDYDOZA , HIV, AIDS ,
LAMBLIA, ŁUSZCZYCA EGZEMA , MIĘŚNIAKI , MIGRENA, BÓLE GŁOWY ,
MOCZENIE NOCNE, NIETRZYMANIE MOCZU , NADCIŚNIENIE , NADŻERKA ,
OPRYSZCZKA , OSŁABIENIE ODPORNOŚCI , OWSIKI , PADACZKA EPILEPSJA ,
PLEŚNIAWKI , PÓŁPASIEC , PROSTATA, PRZEKWITANIE, KLIMAKTERIUM,
MENOPAUZA ,NOWOTWÓRY, GUZY, REUMATYZM, ARTRETYZM, GOŚCIEC ,
ROBACZYCA , STAN ZAPALNY , STWARDNIENIE ROZSIANE STWARDNIENIE
ZANIKOWE BOCZNE , SZUM W USZACH, BÓLE USZU, ŚWIERZB , TRĄDZIK ,
ZESPÓŁ CANDIDA .
CANDIDA  ALBICANS
"CANDIDA "pod tym pojęciem w zachodnich ośrodkach holistycznych rozumie się zespół
chorobowy wynikający z infekcji i oddziaływania candida; toksyn produkowanych przez
candida i następstw tego działania na organizm ludzki. Dotyczą one nie tylko skóry, przewodu
pokarmowego, dróg rodnych, ale również układu nerwowego i immunologicznego. Ten wpływ
odzwierciedla się w funkcjonowaniu odporności, psychiki układu nerwowego i całego
organizmu.  Candida jako "zespół candida" to, często, wiele niewyraźnych, niepowiązanych ze
sobą objawów. Pacjenci mogą być kierowani do psychiatrów z powodu ich neurotycznej
kondycji i niewydolności współczesnej medycyny w znalezieniu biologicznej diagnozy.
Candida przez swoje oddziaływanie na ścianę jelita powoduje jej nieszczelność i wzmożoną
przepuszczalność ścian jelit dla molekuł, które normalnie nie powinny się pojawić we krwi, co
może prowadzić do reakcji układu immunologicznego na nie np.: alergii na pokarmy.
Przedostające się rożne molekuły, normalnie nieszkodliwe mogą powodować różne objawy
alergiczne o nietypowym obrazie. Natomiast przedostając się przez barierę krew mózg
mogą powodować zaburzenie roli neurotransmiterów co może prowadzić do różnych
mentalnych objawów i być przyczyną do błędnych rozpoznań choroby układu nerwowego,
Układ immunologiczny zajęty usuwaniem tych  różnych molekuł, normalnie nie pojawiających
się we krwi zostaje zajęty dodatkową pracą, przez co jego normalne funkcje zostają
zaburzone - i następuje jego osłabienie i niesprawność funkcjonalna. Natomiast substancje
dotychczas obojętne stają się alergenami. Osoby takie stają się wrażliwe na wiele czynników
ze środowiska i dotyczy to nie tylko pokarmów, ale i substancji dostających się drogami
oddechowymi. Dotychczas nieszkodliwe substancje stają się alergenami wziewnymi. Jak
zostało wyżej opisane - to jeszcze jeden wynik oddziaływania candida na przewód
pokarmowy, powodujący nieszczelność i wzmożoną przepuszczalność ścian jelit dla molekuł.
Candida produkuje około 80 różnych toksyn stąd ich wpływ na organizm powoduje tak
różnorodne objawy z różnych narządów - brak wzajemnego powiązania pomiędzy sobą.
Często podobieństwo objawów do zespoły przewlekłego zmęczenia, alergii pokarmowych,
chorób przewodu pokarmowego, zespołów osłabionej odporności immunologicznej powoduje
leczenie tych zespołów i chorób a nie candida.
Candida albicans jest niepozornym organizmem z pogranicza świata roślinnego
zamieszkującym dolną cześć przewodu pokarmowego od momentu naszego przyjścia na ten
świat. spełnia ona ważną rolę trawienną pomagając w  procesie rozkładu cukru przez
organizm. Jej drugie oblicze jako niszczyciela naszego systemu immunologicznego w
przypadku jej przerostu, poznajemy ostatnimi laty, chociaż pierwsze przypadki były opisane
już przez ojca medycyny Hipokratesa. Candida jest obecna praktycznie wszędzie w
środowisku i dopóki nasz organizm posiada normalne funkcje obronne jest dla nas niegroźna. 
Inni mieszkańcy jelit to tzw. "pozytywne" bakterie: acidophilus, bulgaricus, bifudus i inne.
Podobnie jak candida, odgrywają ważną rolę w trawieniu, ponadto co jest mniej
rozpowszechnione lub uznawane, kontrolują rozwój candidy albicans żywiąc się nią. Te
pozytywne bakterie są zasiedlane w przewodzie pokarmowym z mlekiem matki. sam fakt nie
karmienia piersią noworodka może powodować niekorzystny stan braku równowagi między
pozytywnymi bakteriami a candida, co czasami ma poważne konsekwencje w przyszłości.
Głównym czynnikiem sprzyjającym  przerostowi candidy jest nadmierne przyjmowanie
antybiotyków szczególnie o szerokim spectrum. Antybiotyk będący produktem pleśni o
właściwościach bakteriobójczych, nie jest w stanie wybiórczo unicestwić złych bakterii
pozostawiając lactobicilus, który spełnia pozytywną role. Kolejnym powodem przerostu
candida w organizmie jest współczesna dieta, współczesna nie psująca się żywność
nafaszerowana jest konserwantami. W krótkim czasie wśród ludzi jak i inwentarza
zwiększyła się liczba rożnych pospolitych chorób. Ktoś zauważył że kury karmione
miejscowym ryżem mają się nadal dobrze a te na amerykańskim wikcie padały jak muchy.
Gdy wprowadzono do głównie ryżowej diety południowo azjatyckiej z powrotem naturalny
nieoczyszczony ryż miejscowy, sytuacja zdrowotna konsumentów poprawiła się momentalnie.
Chodzi o to że główne składniki odżywcze są zawarte w łupinie zbóż, która jest usuwana w
nowoczesnym procesie oczyszczania.
Objawy w zespołu CANDIDA - pojawiają się nagle lub stopniowo:
Przewód pokarmowy: niestrawność, gazy, przelewanie i kruczenie w brzuchu, zapalenie, bóle,
biegunki lub zaparcia, pieczenie w brzuchu, nieprzyjemny oddech, suchość lub pieczenie w
ustach, naloty i zmiany barwy na języku, pleśniawki, zespół jelita nadwrażliwego.
Somatyczne i alergiczne: zdrętwienie , palenie albo mrowienie; bolesność, obrzęki, sztywność
i bolesność stawów, bolesne i napięte mięśnie, przekrwienie i uczucia zatkania w nosie, ucisk
w głowie, bóle głowy, "zdrętwienie ogólne", mroczki lub plamy przed oczami, szum w głowie,
w uszach, skrócenie oddechu, ograniczenie możliwości wykonania głębokiego oddechu, kłucie
w klatce piersiowej, utrata wagi ciała, zawroty głowy, nadwrażliwość lub uczulenie na związki
chemiczne, zimne stopy i ręce, obniżenie popędu seksualnego, niska temperatura ciała.
Umysł/ Emocje: chroniczne zmęczenie-brak sił, senność, osłabienie koncentracji i pamięci,
drażliwość, uczucie utraty siły i energii do życia, zdezorientowanie, depresja, napady paniki i
płaczu, zaburzenia snu, uczucie zdrętwienia, kłopoty z podejmowaniem decyzji, mentalne
zamieszanie, zmienność nastroju, lęk, napady gniewu.
Skóra: trądzik, zmiany grzybicze na skórze, stopa atlety, swędzenie skóry i odbytu, plamiste
- siatkowate zmiany na skórze, suchość skóry, egzema, wyprzenia, stany zapalne skóry,
wysypki na twarzy, grzybicze i zapalne zmiany paznokci, pokrzywka, zmiany podobne do
tocznia, łuszczycy.
Układ moczowo płciowy: stany zapalne pochwy i nawracające infekcje grzybicze,
wyczerpanie, niezadowolenie z seksu, świąd pochwy i krocza, nieregularne i bolesne
miesiączki, bóle, kolki, skurcze, częste oddawanie moczu, nawracające infekcje pęcherza
moczowego , pieczenie w trakcie oddawania moczu z bolesnym parciem na mocz, retencja
płynów w organizmie, obrzęki. impotencja i problemy z prostatą u mężczyzn, zapalenie
gruczołu krokowego, zespół napięcia przedmiesiączkowego.
Przyczyny rozwoju candida
Długotrwałe  i częste przyjmowanie antybiotyków
Picie i gotowanie przy użyciu wody z kranu jest ona chlorowana co zabija złe ale i
dobre bakterie
Dieta bogata w proste węglowodany, krochmal, nadużywanie cukru
Zażywanie pigułek antykoncepcyjnych  i sterydów
Stres i wyczerpanie, brak snu i wypoczynku, ogólne osłabienie organizmu
Dieta bogata w mięso i mleko zawierające antybiotyki, hormony i sterydy
spożywanie słodzonych i gazowanych napojów cola, fanta, i inne słodziki + kofeina i
konserwanty. Kofeina powoduje do 75% zmniejszenie populacji pozytywnych bakterii i
trwa to do 5 godzi po wypiciu jednej filiżanki kawy zanim zostanie przywrócona
równowaga flory jelitowej
Duże spożycie, keczupu, musztardy, octu, produktów wędzonych, sfermentowanych
Małe spożycie warzyw i nieoczyszczonej nieprzetworzonej żywności, chleb z pełnego
ziarna, nie pozbawione łuski ziarna zbóż
Nadużywanie: kawy, alkoholu, nikotyny
Przebywanie i praca w pomieszczeniach wilgotnych, zakurzonych,  narażenie na
promieniowanie jądrowe, rentgenowskie, elektromagnetyczne
Jelitowe robaki i pasożyty, przewlekłe zaparcia i biegunki, cukrzyca
Toksyczne metale i: ołów, rtęć, kadm, amalgamat w plombach dentystycznych związki
chemiczne - sztuczne barwniki, perfumy, pestycydy
Dodawane do środków spożywczych  aspartam słodzik, - glutaminian sodu